Atatürk

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1/72 | F-35A Turkish Airforce | Italeri | Bahadır Saraç
Herkese merhaba tekrardan,
Son bitirdiğim TurAF F-16D B52+ sonrası bir kara aracı ile devam edecektim fakat malum gündemde NATO ve tekrarda F-35 programına geri dönüş söylentileri dolaşınca hepimizin gönlünde hasretle beklediği bu kuşu yapayım dedim. Kitimiz Italeri markasının 1/72 ölçekli F-35A modeli, bunun yanısıra Italeri'den çıkan nozülü beğenmediğim için Res-Kit firmasından bir nozül aftermarket kiti sipariş etmiştim. Tabi bu, yurtdışı alışveriş yasağından önceydi Sad  Ve tabikide Türk Hava Kuvvetleri dekallerimiz için, tercihimiz bir kez daha Babibi Model markasından yana. Bu arada Babibi ile ilgili bazı dekalleri çok hoşuma giderken bazılarında sorun yaşadım bunun benim vernik ve solüsyon uygulamamdan mı yoksa aldığım dekallerin uzun süre beklemiş olmasından kaynaklımı veya başka bir sebepten midir
bilemiyorum. 
[Resim: Wg1xZ7g.jpeg]
İşe öncelikle hava alıklarını birleştirmekle başladım, burada stratejik bir hata yapıp hava alıklarının birisini boyamadan direkt yapıştırdım, bu hatamı farkedince hemen elimdeki tüketilmeyi yıllardır bekleyen Vallejo 17ml beyaz astara davrandım. Beyaz astarla hava alıklarına el atmışken iniş takımları yuvalarınada dokunayım dedim.
Sonra iniş takımı yuvalarına dokunmuşken neden kapaklara dokunmuyorum dedim, ve böylece ani bir astarlama sürecinden geçtik. Vallejo'nun astarlarını sevsemde AB il atmayı beceeremedim, inceltmedenh atınca 0.4 nozülü bir süre sonra tıkıyor ve çok kalın oluyor, inceltsem bu sefer su gibi oluyor ve yüzeye yapışmıyor. Bende çözümü inceltilip, inceltilmemiş gibi eser miktarda tiner ekleyerek buldum, tabiki yinede kalın oluyor ama en azından AB hala atabiliyor. Daha sonra yine Vallejo'nun Model Air serisinden beyaz rengi uyguladım.
[Resim: QE5FC58.jpeg]
Fakat aşağıda gördüğünüz gibi iniş takımı yuvalarının etrafındaki dış gövdede astar ve beyaz boya oldu, bu sefer bu bölgelerde bir boya birikmesi ve seviye farkı olacaktı.
[Resim: G8F8sJG.jpeg]
Sonra aklıma geçen yıl Japonya seyahatimde aldığım boya sökücü mendil geldi, ve bende bunu denemeye karar verdim, 100'lü kutuda her mendil ayrı ayrı kullan at şeklinde paketlenmişti yani kolayca kurumasına imkan yoktu. Mendil ile gövdedeki fazla boyalara sürttüm ve, boyalar kızgın bıçağın yağa değdiği gibi eridi kayboldu. Mendilin kokusuna baktım acaba ne kullanılıyor diye, AB cleaner tarzı bir kokusu vardı ama başka bir kimyasaldı, çünkü gövdedeki çıplak plastipe bir zarar vermemişti.
[Resim: ltg3DTo.jpeg]

Yolunuz Japonya'ya düşerse kesinlikle alın, biz maketçiler için hacca gitmek gibi birşey, maket dükkanlarında ağzımın suları akarak geziyordum. Düşünün koca bir avm maket dolu Tamiya'sından hasegawa'sına, kara aracından gundamına herşey var, inanılmaz çeşitlikte gundam pla modelleri var yani başlı başına ayrı bir dünya orası japonyada. Maket mağazalarında çalışma atölyesi yapmışlar maketinizi aletlerinizi boyalarınızı alıp gelip çalışabiliyorsunuz, airbrushları bile var. Neyse konumuza dönelim. Yuvaların ardından iniş takımlarının dikmelerini topladım, dikmeleri yuvaya yerleştirdim, birbirlerine yapıştırdım fakat yuvaya yapıştırmadım.
[Resim: 7fenaMr.jpeg]
Bahadır SARAÇ | Scalefront
Ardından üst ve alt gövdeyi birleştirmeden motor ve kokpite sıra geldi. Motorda Res-Kit markasının motor setini kit içinden çıkan motora montajlamaya başladım, öncelikle kitin içindeki motor gövdesinin yarısını kestim ve capon(!) yapıştırıcısı kullanmak suretiyle iki parça birbirine yapıştırıldı, ardından nozülün iç ve dış parçalarını yapıştırdım ve nasıl durduğuna bakmak için kuru montaj yaptım.
[Resim: DgEwolw.jpeg]
Gövdeleri birleştirmeden önce burun kısmına saçmalardan ağırlık ekledim ve putty ile sabitledim.
[Resim: sGVzrW9.jpeg]
[Resim: mGhk8SW.jpeg]
Ardından kokpite geçtim ve zaten kokpitin ufak olmasıi gövde altına giren çok parça olmaması ve birazda üşengeçlikten kokpiti gövdeye boyamadan yapıştırdım ve alt-üst gövdeleri birleştirdim.  
[Resim: SkzdWvC.jpeg]
Ardından dikey kuyruklara geçtim, Italeri burda serbest konumlandırma özgürlüğü verdiği için bende dikey kontrol yüzeylerini içe doğru bakacak şekilde sabitledim. F-35, F-22 gibi modellerde hava frenleri olmadığından bu işlev bilgisayar tarafından kontrol yüzeyleri ile sağlanmakta, bende toe-in yani içeri bakacak şekilde konumlandırdım.
[Resim: sqBnva2.jpeg]
Açıkçası Italeri'nin plastiği bana çok yumuşak geldi, bu sebepten midir bilemiyorum, gövde üstündeki bazı detaylar keskin değilde daha yumuşak ve düşük çözünürlüklü geldi. Ardından flap montajına geçtim, yine burada da istediğim gibi konumlandırma yapabildiğimden biraz aşağı eğilmiş şekilde montajlamak istedim, burada flaplerin iç alt tarafındaki gövdeyi bir miktar tıraşladım çünkü üstten bakıldığında flap yuvada sabit durmuyor gibi gözüküyordu.
[Resim: kdL3VXi.jpeg]

Genel olarak kuru montaj bitmişti, bende kalan parçaları timsah ağızlarına sabitleyip, maketi Airbrush safhasından önce genel olarak toparladım.
[Resim: lSWNYRy.jpeg]

Bu arada kitin üst gövde ile kokpitin yanındaki hava alıklarının gövdesi ile bir oturmama daha doğrusu bir boşluk sorunu var. Muhtemelen astar öncesi orayı putty ile dolduracağım. Fakat bugünlük bu kadar yeterli dedikten sonra benchten ayrıldım.
Eline koluna sağlık.
Çok güzel bir projeye çok güzel başlamışsın.

O mendiller gayet güzelmiş.... Dediğin gibi içeriğini merak ettim. Japonya ya bir daha ki seyahatimde bende alayım Big Grin Big Grin Yada yakın ve uzak zamanda seyahat planlarımda pek japonya gözükmüyorken alan birine musallat da olabilirim. Tongue 

Ben şimdilik japonya özlemimi, Türkiyedeki japon restoranları ile doldurmaya çalışıyorum Big Grin Olmadı bir iki tamiya marka maket de olur. Koklar japonyanın havasını alırım Big Grin Anca....

72 ölçek için güzel bir kit gibi. Yumuşak detayları da ölçeği göz önüne alırsak göz ardı edebiliriz. o detaylar için ayrıca vinil yada PE setler satılıyor. daha keskin duracaktır. ama hem var olan detayları silme hemde seti yapıştırma filan derken adamı kanser eder.

Takipteyim
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.

[Resim: 55427765598_8b6949daf7_m.jpg]
Bul
Kanpiye tint uygulandı, bunun için 5 damla şeffaf duman, 2 damla şeffaf sarı, 1 damla şeffaf kırmızı ve 15 damla tinerden oluşan bir karışım yaptım. Bu karışımı kanopiye 3 kat halinde uyguladım, ilk iki katı sisleme şeklinde ve üçüncü kat ıslak olarak uygulandı. Daha sonra kanopiyi AK Gauzy solüsyonuna batırdım ve kurumasını bekledim.

[Resim: 8T4zrlt.jpeg]

Ardından jet nozülünü boyadım bunun için Vallejo metal serisini kullandım hem AB hazır hemde birbirleriyle karışabiliyorlar. 4 damla gun metal ve 1 damla pale burnt metalden oluşan karışımı parçanın üstüne uyguladım.

[Resim: kuDyabx.jpeg]

Günün son adımı olarak, kanopi siyaha boyandı ve elimdeki stokları bitirmek amacıyla ufak yerlerde kullandığım vallejonun parlak poliüretan verniği ile verniklendi.
Ardından Mr. mark setter solüsyonu  dekal uygulanacak alana sürüldü ve dekaller uygulandı. dekal uygulamasından sonra koltuk, kokpite montajlandı, dekaller Mr. mark softer ile yumuşatıldı ve mat vernik için kurumaya bırakıldı.

[Resim: K6HALic.jpeg]
Eline koluna sağlık.
Kitten çıkan orjinal nozzle'ı merak ettim. Reskit'ten aldığın ile Yan yana koyup resimlemen mümkün mü?

Bul
Bahadır kolay gelsin.
Çok güzel referans bir çalışma olacak. Her aşama paylaşımların ve forumun değerli bir sayfasına imza attığın için teşekkürler.
General Model 
İsmet Güralp
[Resim: JHVdGQS.png]
Bul
Merhaba, kitin kendi nozülü bana oldukça düz ve detaysız geldi, karşılaştırma fotoğrafı altta.
[Resim: d3MUbjB.jpeg]
Solda Res-Kit aftermarket ve sağda kit içinden çıkan Italeri nozül.
Çok teşekkür ederim

Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi